Bakan Çelik, SBS İle İlgili Basın Toplantısı Düzenledi
 

Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki yeniliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki yeniliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Ortaöğretime Geçiş Sisteminin “yeni bir sınav sistemi” olarak değerlendirilmesinin “büyük bir yanlış” olacağını belirten Bakan Çelik, “Bu model sadece sınavdan ibaret değildir. Bir bütün olarak ilköğretim kurumlarımızdaki kaliteyi artırmaya yönelik, öğrenciyi okula bağlamaya yönelik yeni bir modeldir” dedi.
Bakan Çelik, bu modelin yeni yürürlüğe konmuş olan müfredatla pekiştirilen bir model olduğunu ifade etti. OKS’nin neden kaldırıldığını anlatan Bakan Çelik, bu sınavın çocukları hayata hazırlama konusunda onlara herhangi bir katkı sağlamadığını söyledi. Okulun bir amacının da öğrencilerin sosyalleşmesini sağlamak olduğunu belirten Bakan Çelik, bu sistemde öğrencilerin sosyal aktivitelere kendilerini kapattığını söyledi.
Bakan Çelik, “OKS'nin kaldırılarak yerine ilköğretim 6, 7, ve 8. sınıflarda sınav yapılacağını” söyledikleri zaman bazı velilerin kendilerini, “çocuklarını 6. sınıftan itibaren dershaneye gönderme zorunluluğu içinde hissettiklerini” belirten Bakan Çelik, “amacımız öğrencilerin dershaneye gitmesi değil, aksine öğrencinin okula bağlanmasıdır” dedi.
“İlköğretim başarı notunun öğrencinin bir ortaöğretim kurumuna girişinde esas olacağını” belirten Bakan Çelik, “Bütün dersler bunun içine girecek. Öğrencimizin 6, 7 ve 8. sınıftaki okul başarısı yüzde 25 oranında bu sınavın sonucunu etkileyecektir. Bu da şu demektir; bir öğrenci okuldaki derslere önem verirse, bu kendisine avantaj sağlayacak” diye konuştu.
Diğer yüzde 75’lik bölümün içerisinde yüzde 5'lik davranış puanı olduğunu belirten Bakan Çelik, bu davranış notunun da 6, 7 ve 8. sınıflarda derse giren bütün öğretmenlerin verdiği notun toplamının ortalamasının alınarak belirleneceğini kaydetti. Bak Çelik, “Dolayısıyla bazı okullarda öğretmenler daha fazla not verecekler. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da daha fazla not verecektir” şeklindeki itirazların doğru olmadığını düşündüklerini söyledi.
Yıllardan beri ÖSS’de ortaöğretim başarı puanı uygulaması olduğunu anımsatan Bakan Çelik, “Lisedeki öğretmenlerimizi gereksiz yere bazı öğrencilere fazla not vereceği endişesi içerisinde olmadığımıza göre, ilköğretimde derse giren arkadaşlarımızın böyle bir şey yapacağı varsayımından hereket etmenin doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
Bakan Çelik, öğretmenler tarafından verilecek bu puanın not defterine kaydedileceğini, karnede de ayrı bir bölüm olarak gösterileceğini söyledi.
Öğrencinin yüzde 25'lik ilköğretim başarı puanı, yüzde 5'lik davranış puanı
alınacağını belirten Bakan Çelik, ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda girdiği SBS’lerde
aldığı notların da toplamının alınacağını, belli bir hesaplamayla öğrencinin Ortaöğretime Geçiş Puanının ortaya çıkacağını söyledi.
Bakan Çelik, şöyle devam etti: “6. sınıftaki çocuklarımızın SBS'den aldıkları puanın yüzde 25’i, 7. sınıftaki çocuklarımızın aldığı puanın yüzde 35'i ve 8. sınıftaki aldıkları puanının da yüzde 40’ı alınacak. Yüzde 25’lik başarı puanı ve yüzde 5’lik davranış puanı ile birleştirilecek. Böylece öğrencimizin ortaöğretime geçişteki ham puanı ortaya çıkacak. Yine merkezi yerleştirme sistemiyle tercih yaparak öğrencilerimiz girmek istedikleri ortaöğretim kurumlarına girmiş olacaklar.”
Sınavların her yıl dersler bittikten sonra yapılacağını belirten Bakan Çelik, sınavda ağırlıklı olarak Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve yabancı dilden soru sorulacağını söyledi.
Yabancı dilde de bundan sonra sorusuna da yer verileceğini kaydeden Bakan Çelik, sınavda ilköğretim 6. sınıf öğrencilerine 80, 7. sınıf öğrencilerine 90 ve 8. sınıf öğrencilerine ise 100 soru sorulacağını bildirdi.
Bakan Çelik’in verdiği bilgiye göre, sınavda çıkacak soru sayısı şöyle:
               6. sınıf        7. sınıf        8. sınıf
                    ---------       ---------       ---------
     Türkçe        19 soru         21 soru         23 soru
     Matematik     16 soru         18 soru         20 soru
     Fen Bilg.     16 soru         18 soru         20 soru
     Sosyal B.     16 soru         18 soru         20 soru
     Yabancı Dil   13 soru         15 soru         17 soru
    
Bakan Çelik, ayrıca derslerin ağırlıklarının aynı olmayacağını belirterek, testlerin ağırlık katsayılarında Türkçe ve matematik testlerinin ağırlığının 4, fen bilgisi ve sosyal bilimler testlerinin ağırlığı 3 ve yabancı dil testinin ağırlığının ise 1 olacağını söyledi.
Sınavda tek puan türünün hesaplanacağını belirten Bakan Çelik, “Özellikle Türkçe-Matemetik, Matematik-Fen denilen sistemin üniversiteye girişte olmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. İlköğretimdeki çocuklarımız, bütün dersleri alıyorlar. Alanlara ayrılma olmadığına göre, aldığı tüm derslerden tek bir puan ile değerlendirilmelerinin çok daha doğru olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
İlköğretimde okuyan tüm öğrencilerin SBS’ye girme zorunluluğunun olmadığını belirten Bakan Çelik, sistemin bütün ortaöğretim kurumlarında uygulanmayacağını kaydetti. Bakan Çelik, “SBS’de alınan puanların uygulanması genel liselerde, Anadolu uygulaması yapmayan meslek liselerinde ve özel yetenekle öğrenci alan spor liseleri ve güzel sanatlar liselerinde söz konusu olmayacak” dedi.
Bu yıl 7. sınıfta SBS’ye girecek öğrenciler için farklı bir uygulama yapılacağını dile getiren Bakan Çelik, 7. sınıfta girilecek SBS’nin yüzde 40’ının etkili olacağını, bu öğrencilerin 8. sınıfa geçmesiyle de bu sınıfta sınavın yüzde 60'ının etkili olacağını anlattı.
“Bir öğrenci 6. sınıfta SBS'ye girmedi. Spor lisesine ya da Güzel Sanatlar Lisesine gireceğim diye bu sınava girmedi. Fakat bir üst sınıfa geçtikten sonra kararı değiştiyse bu sınavın tekrarı olmayacaktır” diyen Bakan Çelik, öğrenciye kaçırdığı sınıftaki en düşük SBS puanını verileceğini açıkladı.
OKS’nin bu yıl son kez yapılacağını hatırlatan Bakan Çelik, yeni sistemin bütünüyle 2009-2010 eğitim-öğretim yılında uygulanacağını söyledi.
Bugüne kadar OKS’ye başvuran öğrencilerden 15 YTL aldıklarını anımsatan Bakan Çelik, bu ücreti aşağı çektiklerini, yüzde 30’dan fazla indirim yaptıklarını bildirdi. Bakan Çelik, buna göre öğrencilerin sınav başvurusu için 10 YTL ödeyeceklerini söyledi.
Bakan Çelik, puanların, kontenjanların ve yerleştirmenin elektronik ortamda, puan üstünlüğü esasına göre yapılacağını bildirdi.
Yeni sistemin öğretmenler tarafından anlaşılması, öğrenciler tarafından da soru biçimlerinin görülmesi için Aralık ayında 150 okulda “pilot sınav uygulaması” yapacaklarını anlatan Bakan Çelik, sınavın 4 aylık döneme ait konuları kapsayacak şekilde olacağını kaydetti.
Bunun dışında bakanlıkça ''örnek sorular'' yayınlayacaklarını da belirten Çelik, bunun öğretmenlere ve öğrencilere rehber olacağını anlattı.
Sınavların değerlendirileceğini ifade eden Bakan Çelik, öğrenci ve öğretmenlere anket uygulanarak soruların yene öğretim programlarına uygun olup olmadığının da belirleneceğini söyledi.
Ortaöğretime Geçiş Modelinde sadece öğrencilerin performansının ölçülmeyeceğini belirten Bakan Çelik, bu sistemle öğretmenlerin performansının da ölçüleceğini kaydetti.
Yeni modelin sadece bir sınav modeli olmadığını dile getiren Çelik, “Okullarımızın, öğrencilerimizin eğitime yaklaşımını yeniden sorgulamalarını sağlayacak çok önemli bir anlayış değişikliğidir” dedi.
Uygulama esnasında ufak tefek sorunlarla karşılaşılabileceğini ifade eden Bakan Çelik, “Getirdiğimiz her yeni model uygulama esnasında bazı problemlerle karşılaşabilir. Ancak uygulama içerisinde önceden öngöremediğimiz problemler bulursak bu konuda da her türlü eleştiriye, yeni teklife de açık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.
Bakan Çelik, yıllardan beri şikayet edilen, Türkiye'de bir fırsat eşitsizliğinin olduğunu, bu konuyla ilgili olarak ilk kez bu basın toplantısında açıklama yapacağını söyledi. Bu konuda herkesin düşünmesi gerektiğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki çocuklarımız da, Çankaya'daki, Kadıköy'deki, Nişantaşı'ndaki çocuklarımız üniversite sınavına girerken aynı sorulara muhatap oluyorlar. Verdikleri cevaplar aynı kıstaslara göre değerlendiriliyor. Aynı şey, ilköğretimden ortaöğretime geçerken de söz konusu. Daha önceden de söz konusuydu. KPSS’de de aynı durum var. Halbuki ABD’de dezavantajlı bölgelerle ilgili olarak, bu dezavantajları asgariye indirecek uygulamalar yapılıyor. Dezavantajın oranına göre ekstra puanlar verilir. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın şu anda uyguladığı, uygulamaya karar verdiği bir şey değildir. Ben kamuoyunda tartışılsın diye bunu ilk defa burada ifade ediyorum. Lütfen, bu işe aklı eren, sistemi bilen bütün eğitim uzmanlarımız, düşünce adamlarımız, Türkiye'de her alanda olduğu gibi bu alanda da 'fırsat eşitliği nasıl oluşturabiliriz' meselesi üzerinde kafa yorsunlar. Ben bunu tartışmaya açıyorum.”