Ana Sayfa     |     Üyelik     |    Forum     |    Reklam     |     İletişim        24 Nisan 2024 Çarşamba
Üye Olmak İçin Tıklayınız    Soru Sormak İçin Tıklayınız
facebook twitter
Kullanıcı Adı:   Şifre:   

DİL SINAVLARI


Ziyaret Sayısı : 11697
Haber Tarihi: 19.3.2007

KPDS'ye başvurular başladı

KPDS'ye başvurular başladı
Yorum Ekle
Print Out
Facebook
Twitter
Google
Digg
Del.ici.ous
Mynet Eksenim

Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personeli ile yatırım hizmetlerinde çalışmaları nedeniyle maktu yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen  teknik personelin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılacak olan KAMU PERSONELİ YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 213. maddesinden sonra gelen değişik ek maddesine göre  Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının, 26.6.1990 tarih ve 20560 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliği ile 21/9/1990 tarih ve 20642 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar" uyarınca Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülecektir.

2. Sınav, 6 Mayıs 2007 tarihinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illeri ile Lefkoşa’da yapılacaktır

3. Sınava, yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (aylıklarını bu kanunun ek geçici maddelerine göre alanlar dahil), 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta olanlar, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tâbi sözleşmeli personel katılabilir. Ayrıca, personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini tespit etmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel de bu sınava katılabilir.

Yurtdışında Görevlendirilecek  Memurların  Seçim  Esaslarına  Dair  Yönetmelik'in  değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurtdışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin  de bu sınava girmesi gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli statüde çalışacak;

     a)  Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,

     b)  Bilgiişlem çözümleyicisi ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde

olması gerekmektedir. Bu nedenle, halen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunma arzusunda olan fakülte veya yüksekokul mezunlarının bu sınava katılmaları mümkün bulunmaktadır.

5 Eylül 2006 tarih ve 26280 sayılı Resmi Gazetenin "Bazı Akademik Kadrolara Öğretim Elemanı Dışındaki Kadrolardan Naklen Yapılacak Atamalarda ya da Açıktan Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in Giriş Sınavları adlı 5. Maddesinin 3. fıkrasında: "Yabancı dil okutmanı olarak atanacakların ÖSYM tarafından yapılan KPDS'den en az 80 (seksen) puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almaları gerekir. Lisans ve üstü düzeyinde eğitim veren birimlerde istihdam edilecek elemanların ÖSYM tarafından yapılan  KPDS'den en az 50 (elli) puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları zorunludur. Ancak dil alanında araştırma görevliliğine başvuran adayların yabancı dil tespit sınavından (Dil okutmanlığında olduğu gibi) en az 80 (seksen) puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almaları gerekir, meslek yüksekokullarında istihdam edileceklerde yabancı dil puan şartı aranmaz." ifadesi yer almaktadır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek isteyen adayların KPDS'ye girmeye karar verirken bu durumu da göz önünde tutmaları yararlı olacaktır. Adayların ALES'den başvurduğu programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora programına başvurulması halinde 70) puan alması gerekmektedir.

Üniversitelerarası Kurul'un 27.04.2003 tarihli toplantısında; Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 21 ve 29. maddelerine göre Doktora ve Sanatta Yeterlik sınavlarında Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ile birlikte, KPDS sınavının da kabulüne, doktora yeterlik sınavına girebilmek veya sanatta yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için ÜDS veya KPDS sınavlarından herhangi birinden en az elli (50) puan alınması  gerektiğine karar verilmiştir.

Doçentlik Bilim Sınavına  Almanca, Fransızca veya İngilizce dışında bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurulmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmesi ve bu dilden KPDS'de 65 veya daha yüksek puan alınması gerekir.

Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.

Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine KPDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, Yükseköğretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı kararı uyarınca lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.

Yükseköğretim Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) dışındaki yurtdışı üniversitelerinin İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı programlarından ve Almanca, Fransızca, İngilizce Öğretmenliği ile bu dillerin Mütercim-Tercümanlık programlarından mezun olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin alacakları diplomaların denklik işlemlerinin a) mezun olunan program, yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülkenin anadilinden farklı ise başvuru sahibinin KPDS'den en az 70 puan alması koşuluyla yapılmasına, b) mezun olunan program o ülkenin anadili ile aynı ise  alınan diplomaya doğrudan denklik verilmesine karar vermiştir. Bu şartları taşıyarak Yükseköğretim Kuruluna denklik işlemleri için başvuranlara KPDS'ye girebilmeleri için bir yazı verilmektedir.

Herhangi bir kurumda çalışmamakla birlikte yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları ile üniversitelerce kendilerinden KPDS puanı istenen öğrenciler de bu sınava katılabilir.  

4. Sınav, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danca (Danish Dili), Farsça, Fransızca, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İrlandaca, İspanyolca, İtalyanca, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Yunancadan yapılacaktır. Ancak yatırım hizmetlerinde çalışmaları nedeniyle maktu yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen teknik personel yalnız Almanca, Fransızca ya da İngilizce'den sınava girebileceklerdir.

5. Başvurular 19 - 26 Mart 2007 tarihleri arasında yapılacaktır.

6. Başvurmak isteyen adaylar; Valiliklerin il ve ilçelerde kurdukları bürolar ile Üniversite  Rektörlüklerinden, KKTC'de ikâmet eden adaylar ise "Bedrettin Demirel Cad. No:101 Lefkoşa/KKTC" adresindeki ÖSYM Temsilciliğinden, önce "Başvurma Koşullarına İlişkin  Bazı Açıklamalar" metnini  alacaklar, sonra sınav ücreti olan 40,00 YTL'yi  T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6032070-5001 numaralı hesaba T.C. Kimlik Numaralarını (yabancı uyruklu adaylar hariç), ad ve soyadı bilgilerini  vererek yatıracaklar ve bu ücreti yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontunu, bu bürolarda, Üniversite Rektörlüklerinde veya yukarıda adresi verilen KKTC'deki ÖSYM Temsilciliğinde görevli personele göstererek Başvurma Belgesi ve Kılavuz alacaklardır.

7. Adaylar, Başvurma Belgelerine son altı ay içinde çekilmiş, başı açık bir fotoğraf yapıştırarak, Başvurma Belgelerini kılavuzda belirtilen kurallara göre doldurduktan sonra halen bir kurumda çalışmakta olanlar, bu belgeyi kurumunun en üst amir veya onun görevlendirdiği yetkililere onaylattıracaklar; ALES'e girmek  isteyenler  ile kendilerinden KPDS puanı istenen üniversite  öğrencileri  Kayıt Kartlarını  kendi üniversitelerine onaylatacaklardır. Yurtdışı üniversitelerden mezun olan adaylar ise başvuru sırasında aslını göstermek suretiyle Diploma Denklik Belgelerinin fotokopilerini veya bu belgelerin onaylı bir suretini Başvurma Belgelerine ekleyeceklerdir. Adaylar onaylattıkları Başvurma Belgelerini ve sınav ücretini yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontlarını en geç 26 Mart 2007 tarihi mesai bitimine kadar kendilerine en yakın Valiliklerin il ve ilçelerde kurdukları bürolara, Üniversite Rektörlüklerine veya KKTC'deki ÖSYM Temsilciliğine teslim edeceklerdir. Başı açık fotoğraf yapıştırmayan veya fotoğraf yerini boş bırakan adayların Başvurma Belgeleri teslim alınmayacaktır.

8. Başvurusu veya sınavı geçersiz sayılan ya da herhangi bir nedenle sınava girmeyen adayların ücretleri geri verilmeyecektir.

9. Posta ile Merkezimize gönderilen  başvurular kabul edilmeyecektir.

 


Okuyucu Yorumları

İlk Yorum Yazan Siz Olun

Copyright © 2002- 2010 Sinavlar.Net. Bu site içeriğindeki tüm materyaller, yazı, makale, görüntü, döküman, fotoğraf, resim Sinavlar.Net sitesi yönetiminden izin alınmadıkça kullanılamaz, yazılı izin alındıktan sonra kaynak gösterilmek suretiyle yayınlanabilir, her ne suretle olursa olsun ticari amaçla çoğaltma ve yayma yapılamaz.

    Web Stats    Valid HTML 4.01 Transitional