Ana Sayfa     |     Üyelik     |    Forum     |    Reklam     |     İletişim        26 Nisan 2024 Cuma
Üye Olmak İçin Tıklayınız    Soru Sormak İçin Tıklayınız
facebook twitter
Kullanıcı Adı:   Şifre:   

DİL SINAVLARI


Ziyaret Sayısı : 22189
Haber Tarihi: 31.5.2007

Özel Güvenlik Görevlileri Kıyafet Onayları Hakkında Emir Yazısı

Özel Güvenlik Görevlileri Kıyafet Onayları Hakkında Emir Yazısı
Yorum Ekle
Print Out
Facebook
Twitter
Google
Digg
Del.ici.ous
Mynet Eksenim

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı :B.05.1.EGM.0.11.08.01/4459-112484 25/06/2007

Konu :Özel Güvenlik Görevlileri Kıyafet Onayları

Bilindiği üzere 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun 26-06-2004 tarihinde, Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ise 07-10-2004 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Özel güvenlik görevlilerinin giyeceği üniforma ile ilgili olarak 5188 sayılı Kanunun "Kıyafet" başlıklı 13'üncü maddesi "Özel güvenlik görevlileri görev alanı içinde ve süresince üniforma giyerler. Görevin ve işyerinin özelliği nedeniyle gerekli görülen hallerde sivil kıyafetle görev yapılmasına komisyon izin verebilir." hükmüne amirdir. Uygulama Yönetmeliğinin "Üniforma ve Teçhizat" başlıklı 22'nci maddesinin "Özel güvenlik görevlilerinin giyeceği üniforma ve üniformayı tamamlayan diğer unsurlar, Türk Silahlı Kuvvetleri ve genel kolluk kuvvetleri ile kanunlarla kurulan özel kolluk kuvvetlerinde kullanılan renkte, biçim ve motifte olamaz. Üniforma ve üniformayı tamamlayan unsurlar ve teçhizat özel güvenlik birimlerince belirlendikten sonra, Komisyonun onayına sunulur. Üniformada şirketi tanıtıcı isim, işaret veya logo bulunur. Özel güvenlik şirketlerince kullanılacak üniforma ve üniformayı tamamlayan unsurlar ile teçhizat Bakanlıkça onaylanır." hükmüne istinaden, özel güvenlik şirketlerinin istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerine giydireceği üniformalar Bakanlığımız adına Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığınca, özel güvenlik birimlerinde istihdam edilen özel güvenlik görevlilerinin üniformaları ise İl Valiliklerince onaylanmaktadır.

Ancak, bazı özel güvenlik görevlilerinin giydiği üniforma ve üniformayı tamamlayan diğer unsurların Türk Silahlı Kuvvetleri ve Genel Kolluğun üniformalarına renk, biçim veya motif olarak benzediği ve bunun da kamuoyunda yanlış anlaşılma ve değişik yorumlamalara sebebiyet verdiği müşahede edilmiştir. Bu sebeple, Ülke genelinde uygulamada yeknesaklığın sağlanması ve tereddütlerin giderilmesi amacıyla, Bakanlığımız adına ilgili birimlerimizce verilen kıyafet olurlarında aşağıda belirtilen hususlara riayet edilmesi gerekmektedir.

1- Özel güvenlik görevlilerinin üniforma renkleri Türk Silahlı Kuvvetleri ve Genel Kolluk tarafından kullanılan üniforma renginde veya benzeyen renkte olamaz. (Haki yeşil, lacivert, mavi, bej, kamuflaj ve benzeri renkler. Ancak 2495 sayılı Kanun'dan gelen ve 5188 sayılı Kanuna göre müktesep hakkı bulunan özel güvenlik görevlileri bulunduğundan, siyah renk kullanılabilecektir.)

2- Özel güvenlik görevlileri şapka olarak sadece "kep" giyebilirler. Köşeli şapka, askeri kep ya da Türk Silahlı Kuvvetleri ve Genel Kollukta ihtisaslaşmayı ifade eden bere giymelerine müsaade edilmez.

3- Üniformada kullanılan logo, işaret, sembol ve rozetler de Türk Silahlı Kuvvetleri ve Genel Kolluk tarafından kullanılan işaret, sembol, rozet, madalya ve benzerlerinde kullanılanlara yada bunların dış çerçevelerine kesinlikle benzeyemez. (Çapraz kılıç, çapraz tüfek, miğfer, polis yıldızı ve kokartı, defneyaprağı gibi)

4- Özel güvenlik üniformalarında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Genel Kolluk tarafından kullanılan rütbe ve kıdemi ifade eden işaret ve semboller kullanılamaz. (Apolette yıldız veya diğer semboller olamaz, ancak şirket/birim adı, logosu ya da "özel güvenlik" ibaresi yazılabilir. Kolda onbaşı, çavuş, astsubay ya da polis rütbe/kıdem sembolleri kullanılamaz.)

5- Kışlık üniformada mont, kaban veya yağmurluğun arkasında şirket ya da birim adı yazmaksızın sadece "ÖZEL GÜVENLİK" ibaresi florasan gümüş renkli olarak yazılacaktır.

6- Üniformaların tamamında Türkçe dışında başka bir dilde yazılıma müsaade edilmeyecektir. (Security, staff, crew gibi) Ancak, Havalimanları ve Deniz limanları ulusal hukuk mevzuatı ile birlikte uluslararası hukuk ve bu çerçevedeki uygulamalara da tabi oldukları için sadece bu alanlarda çalışan özel güvenlik görevlilerine münhasır olmak üzere, kışlık üniformada mont, kaban ya da yağmurluğun arkasında "ÖZEL GÜVENLİK" ibaresi ile birlikte olmak kaydıyla, özel güvenliğin İngilizcedeki karşılığı olan "PRIVATE SECURITY" ibaresinin yazılmasına müsaade edilebilecektir.

7- Üniforma ve üniformayı tamamlayan tüm unsurların içeriğinde Türk Bayrağı, ay yıldız, Türkiye haritası, Cumhurbaşkanlığı forsunu ifade eden 16 yıldız, Selçuklu Kartalı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının sembolleri kesinlikle kullanılmayacaktır.

Üniforma onaylarında yukarıda belirtilen hususlara kesinlikle uyulması, daha önce verilen üniforma onaylarında bu emir yazıda belirtilen hususlara aykırı unsurlar olması halinde en kısa zamanda değiştirilmesi, uygulamada gereken hassasiyetin gösterilerek herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesi hususunda;

Bilgi ve gereğini arz/rica ederim

Kaynak: EGM


Copyright © 2002- 2010 Sinavlar.Net. Bu site içeriğindeki tüm materyaller, yazı, makale, görüntü, döküman, fotoğraf, resim Sinavlar.Net sitesi yönetiminden izin alınmadıkça kullanılamaz, yazılı izin alındıktan sonra kaynak gösterilmek suretiyle yayınlanabilir, her ne suretle olursa olsun ticari amaçla çoğaltma ve yayma yapılamaz.

    Web Stats    Valid HTML 4.01 Transitional