Ana Sayfa     |     Üyelik     |    Forum     |    Reklam     |     İletişim        29 Mart 2024 Cuma
Üye Olmak İçin Tıklayınız    Soru Sormak İçin Tıklayınız
facebook twitter
Kullanıcı Adı:   Şifre:   

DİL SINAVLARI


Ziyaret Sayısı : 7035
Haber Tarihi: 3.2.2010 12:04:43

2010 ÜDS İlkbahar Dönemi Başvuru İşlemleri

2010 ÜDS İlkbahar Dönemi Başvuru İşlemleri
Yorum Ekle
Print Out
Facebook
Twitter
Google
Digg
Del.ici.ous
Mynet Eksenim

2010 ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) Başvuru kılavuzu için tıklayınız

Başvuracağınız Sınavın, son 2 yıl içinde yapılan herhangi bir oturumuna girdi iseniz?

ÖSYM’nin tarafınıza daha önce vermiş olduğu Şifreyi hatırlamıyorsanız, size en yakın başvuru merkezine nüfus cüzdanınız ve T.C. Kimlik/Y.U. Numaranız ile birlikte giderek, yeni şifrenizi alınız. Alacağınız bu şifre, daha sonra ÖSYM’ye yapacağınız tüm sınav işlemlerinde kullanacağınız tek şifre olacaktır.

www.osym.gov.tr internet adresinde yayınlanan Başvuracağınız Sınava ait Kılavuz ve Aday Bilgi Formuna ulaşabilirsiniz.

Başvurma süresi içerisinde kılavuzda belirtilen bankalardan(Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası) birine sınav ücretini yatırınız.

www.osym.gov.tr internet adresinde yayınlanan Başvuracağınız Sınava ait Aday Bilgi Formunu önceden doldurmanız yararınıza olacaktır.

Bankaya sınav ücretini yatırdıktan sonra internet bağlantısı ve yazıcısı olan bir bilgisayarı kullanarak www.osym.gov.tr internet adresindeki “BAŞVURULAR” başlıklı alana girip ilgili sınava ait bireysel başvuru işlemini seçtikten sonra T.C.Kimlik/Y.U. Numaranız ile şifrenizi giriniz; mevcut bilgilerinizi kontrol ediniz, kimlik bilgileriniz dışında istenilen alanları güncelleyiniz, eksik bilgilerinizi giriniz.

Başvuru İşlemini Tamamla butonuna basınız ve “Başvurunuz Sistem Tarafından Başarıyla Tamamlanmıştır” iletisini bekleyiniz. Bu iletiyi gördüğünüzde Aday Bilgilerim bağlantısından Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinizin dökümünü alınız ve bu belgeyi saklayınız.

 

Başvuracağınız Sınavın, son 2 yıl içinde yapılan herhangi bir oturumuna girmedi iseniz?

www.osym.gov.tr internet adresinde açıklanan listede yer alan Başvuracağınız Sınava ait Başvuru Merkezlerinde  Başvurma Süresi içinde başvuru için randevu verilmesini isteyiniz.

Başvurma süresi içerisinde kılavuzda belirtilen bankalardan(Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası) birine sınav ücretini yatırınız.

www.osym.gov.tr internet adresinde yayınlanan Başvuracağınız Sınava ait Aday Bilgi Formunu doldurunuz.

Doldurduğunuz Aday Bilgi Formu ile nüfus cüzdanı veya fotoğraflı-onaylı bir özel kimlik belgesi ve Başvuracağınız Sınava ait kılavuzda belirtilen diğer başvuru belgeleri ile birlikte randevu aldığınız gün ve saatte randevu aldığınız başvuru merkezine gidiniz. Başvuru hizmeti ücreti olarak 3,00 TL ödeyiniz.

Bilgilerinizin, başvuru merkezi görevlisi tarafından elektronik ortama girişini izleyiniz, kurallara uygun fotoğrafınızı çektiriniz ve görevlinin size vereceği Aday Başvuru Kayıt Bilgileri dökümünden bilgilerinizi kontrol edip onaylayınız. Sizin ve görevlinin imzaladığı bu belgeyi saklayınız.

BAŞVURULAR İLE İLGİLİ EK BİLGİLER

Doçentlik Sınav Yönetmeliği uyarınca, doçent adaylarının Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’na (ÜDS) girmeleri gerekmektedir. Bu sınav ile ilgili bazı bilgiler aşağıdadır: 

1. ÜDS Alman, Fransız ve İngiliz dillerinde fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere üç ayrı alanda, yılda iki kez Mart ve Ekim aylarında; Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illeri ile Lefkoşa ve Bişkek’de (Kırgızistan) merkezi olarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacaktır.

2. 2010-ÜDS’nin birinci uygulanma tarihi 21 Mart 2010’dur. Başvurular 1-10 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınava katılmak isteyen adaylar, 2010-ÜDS İlkbahar  Dönemi Kılavuzu ile Aday Bilgi Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

3. ÜDS’de 100 üzerinden 65 veya daha fazla puan alan doçent adayları başarılı olacaklardır. Yabancı dil koşulunu karşılamak için, doktora adayları ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da ÜDS’ye girmeleri ve 100 üzerinden 55 veya daha fazla puan almaları gerekmektedir.

4.18 Temmuz 2009 tarih ve 27292 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan"Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” uyarınca, Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (DUS) mesleki bilgi sınavına girebilmek için mesleki  yabancı dil sınavında 100 üzerinden en az 50 puan almak şarttır.  Kamu Personeli Yabancı Dil  Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) ve ÜDS’den 100 üzerinden en  az 50 ve üzeri  puan alanlar da başarılı kabul edilecektir. TUS ve DUS için yabancı dil sınavı başarı belgeleri, bu belgenin verilmesine esas olan yabancı dil sınavının yapıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile geçerlidir. 

5. 28 Nisan 2007 tarih ve 26506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan"Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği" Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzman tabip olanların daha ileri seviyede yapacakları yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavına (YDUS) ilişkin esasları düzenlemektedir. Bu yönetmeliğin İkinci Bölümünün 10. maddesinde "ÖSYM tarafından yapılacak bilim sınavına (YDUS), KPDS veya ÜDS'den 100 üzerinden en az 50 ve üzeri puan alanlar katılabilir."hükmü yer almaktadır. Yabancı dil sınavı başarı belgeleri, bu belgenin verilmesine esas olan yabancı dil sınavının yapıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile geçerlidir.

6.  31.07.2008 tarih ve 26953 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Merkezi Sınav ve Giriş Sınavlarına İlan ve Başvurma Şartları" adlı İkinci Bölümün 6. Maddesinde: "Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) en az 70, ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 50 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak." ve "Yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır." hükümleri yer almaktadır. Aynı Bölümün 7. Maddesinde ise: "Yabancı dil okutmanı başvurularında ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 80 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak." hükmü yer almaktadır.

7. ÜDS sonuçları yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunu ile lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için ÜDS sınav sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir.


Okuyucu Yorumları

İlk Yorum Yazan Siz Olun

Copyright © 2002- 2010 Sinavlar.Net. Bu site içeriğindeki tüm materyaller, yazı, makale, görüntü, döküman, fotoğraf, resim Sinavlar.Net sitesi yönetiminden izin alınmadıkça kullanılamaz, yazılı izin alındıktan sonra kaynak gösterilmek suretiyle yayınlanabilir, her ne suretle olursa olsun ticari amaçla çoğaltma ve yayma yapılamaz.

    Web Stats    Valid HTML 4.01 Transitional