Ana Sayfa     |     Üyelik     |    Forum     |    Reklam     |     İletişim        19 Mart 2024 Salı
Üye Olmak İçin Tıklayınız    Soru Sormak İçin Tıklayınız
facebook twitter
Kullanıcı Adı:   Şifre:   

DİL SINAVLARI

Aol Öğretim Sistemi

Aol Öğretim Sistemi
Ders geçme ve kredi sistemi ilk kez 1991-1992 öğretim yılın başından itibaren uygulamaya konulan eğitim sistemidir.

Açıköğretim Lisesi de 1992 yılında kurulduğunda yürürlükte olan ders geçme ve kredi sistemine tabi olmuş ve eğitim-öğretimini bu sisteme göre başlatmıştır. Bu sistemde sınıf değil ders geçme esası vardır. Dolayısıyla öğrenci her dönemde belirlenen dersleri vererek yine mezuniyet için belirlenen krediyi tamamladığı takdirde mezun olabilir. Her yıl iki dönemden (yarıyıl) oluşur. Dönem sonunda seçilen derslerden merkezi sistemle yapılan sınavlara giren öğrenci sınavlarda başarılı olursa o derse ait krediyi almış olur. Ders geçme ve kredi sisteminde dersler birbirinden bağımsız olup I. Dönemde başaramadığı bir dersi II. dönemde ki dersle aynı anda alabilir. Yani I. dönemde matematik 1 dersinden başarısız olan bir öğrenci II. dönemde hem matematik 1 hem de matematik 2’nin derslerini seçebilir. Dolayısıyla bir dersin başarısızlığı bütün bir yılı etkilemez sadece o dersin kredisini etkiler ve öğrenci sınıf tekrarı yapıp ya da beklemek yerine başarısız olduğu dersi bir sonraki dönem alarak kredilerini toplaya toplaya öğrenimine devam eder.

3 YILLIK SİSTEMDE DERSLER
3 yıllık sistemde dersler ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan biri ortak dersler (zorunlu dersler) diğeri de seçmeli derslerdir. Ortak dersler mutlaka başarılması gereken derslerdir. Bu derslerin en az üç kez alınarak sınavına girilmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde hala o dersten öğrenciler başarılı olamamışlarsa dersin kredisini alamazlar ama o dersin başarılması zorunluluğu ortadan kalkarak muaf olurlar. Yerine seçmeli derslerden istediklerini alarak mezuniyet kredisini tamamlamaya çalışırlar.

Her dersin haftalık ders saati o dersin kredisini göstermektedir. Ortak dersler öncelikli başarılması veya muaf olunması gereken derslerdir.Mezuniyet için gerekli olan kredileri seçmeli derslerle tamamlayarak mezuniyet kredisine ulaşanlar okuldan mezun olarak diploma almaya hak kazanırlar.

Ayrıca Ders geçme ve kredi sisteminde öğrencilerin ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda gelişmelerine olanak sağlanmakta olup, onlara istedikleri alandan mezun olma hakkı tanınmıştır. Buna göre ortak derslerin dışında seçmeli dersler arasında alanlara kaynaklık eden dersler vardır. Öğrenci seçtiği alanın derslerini başararak yine o alan için belirlenen alan kredisine ulaşırsa seçmiş olduğu alana ait diplomaya sahip olabilir.


4 YILLIK SİSTEMDE DERSLER
2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren Liselerin öğrenim süresi 4 yıla çıkarılmış ve müfredat programı değişmiştir. Dolayısıyla Açıköğretim Lisesi’nde e sistem ve müfredat değiştirilmiştir ve bu geçiş kademeli olarak devam etmektedir. Açıköğretim Lisesi’ne 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren kayıt yaptıran tüm ortaokul, ilköğretim okulu diplomasına sahip öğrenciler bu yeni sisteme tabi olmuşlardır. Söz konusu durumdaki bu öğrenciler yeni sisteme uygun olarak 4 yıl (8 dönem) okuyup ve gerekli diğer mezuniyet şartlarını tamamladıklarında mezuniyet aşamasına gelirler. 4 yıllık sistemde okuyan öğrenciler ortak ve seçmeli derslerin yanında (Genel Kültür hariç) alan dersleri adı altında bir ders grubu bulunmaktadır.3 yıllık sistemden farklı 4 yıllık sistemde okuyan ve alan tercihi yapan bir öğrenci tercih ettiği alana ait tüm alan derslerinden sınava girerek mezuniyet için yeterli krediyi toplamak zorundadır.Örneğin 4 yıllık sistemde okuyan ve Sosyal Bilimler alanını tercih eden bir öğrenci bütün alan derslerinden (Bkz. 4 yıllık dersleri Sosyal Bilimler alanı) sınava girmek ve mezuniyet için yeterli krdiyi toplamak zorundadır.

2008-2009 eğitim-öğretim yılı sonunda bütün öğrenciler 4 yıllık sisteme tabii olacaklar ve mezun olabilmek için 4 yıllık sistemin mezuniyet şartlarını taşımaları gerekecektir.

a) Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Program; ortak, alan ve seçmeli derslerden, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız üç dönemden oluşur. Öğrenciler, yapılan sınavlarda, başarılı oldukları derslerin kredisini kazanırlar.
b) Açık Öğretim Lisesinde tüm orta öğretim kurumlarında olduğu gibi 2005–2006 eğitim öğretim yılından itibaren 4 yıllık eğitim sistemine geçilmiştir.
c) 2009–2010 eğitim öğretim yılından itibaren Açık Öğretim Lisesine kayıtlı ve yeni kayıt yaptıracak tüm öğrenciler 4 yıllık eğitim sistemine dahildirler.
d) Açık Öğretim Lisesine kayıtlı veya yeni kayıt yaptıran öğrencilerden, çalışma takviminde yayınlanan III. Dönem sınav tarihinin ilk günü itibariyle 17(onyedi) yaşını doldurmayanlar, (onsekiz yaşından gün almayanlar, 07.08. 1993 ve daha sonraki doğumlu olanlar) bir eğitim – öğretim yılında I. ve II. dönemlerde yeni kayıt yaptırarak/kayıt yenileyerek dönem sonu sınavlarına katılırlar. III. Dönem sınavına başvuru yapamazlar.
e) Açık Öğretim Lisesine kayıtlı öğrencilerden, çalışma takviminde yayınlanan III. Dönem sınav tarihinin ilk günü itibariyle 17 (onyedi) yaşını dolduran (onsekizinden gün alan, 06.08.1993 ve daha önceki doğumlu olanlar) öğrenciler kayıt yenilemeleri durumunda III. Dönem sınavlarına katılırlar.
f) Açık Öğretim Lisesi ders programında, ortak, seçmeli ve alan dersleri bulunmaktadır. Öğrenciler, kayıtlı oldukları okul türüne göre gerekli alan mezuniyet kredisine erişmeleri gerekmektedir
g) Açık Öğretim Lisesi Genel Lise Programında; Genel Kültür, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik ve Yabancı Dil alanları bulunmaktadır. Öğrenciler, istedikleri takdirde, kayıt yenileme dönemlerinde alanlarını değiştirebilmektedirler.
h) Açık Öğretim Liselerine İlköğretim Okulu/ortaokul mezunu olarak yeni kayıt yaptıran öğrenciler sınavına girecekleri dersleri kendileri seçeceklerdir.
i) Ara sınıf (tasdikname ile kayıt yaptıran) öğrencisi olarak Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin sınavına girecekleri derslerin nasıl belirleneceği www.aol.meb.gov.tr  adresinde kayıtların bitiminde duyurulacaktır. Öğrenciler yapacakları iş ve işlemleri www.aol.meb.gov.tr  adresinden takip edeceklerdir.

Tasdiknameli öğrenciler için dikkat edilecekler konular:
• 1990–1991 eğitim öğretim yılı ve daha önceki tarihlerde (1990–1991 eğitim öğretim yılı dahil) tasdikname alan öğrenciler SINIF SİTEMİNDE okumuştur.
• 1991–1992, 1992–1993, 1993–1994 ve 1994–1995 eğitim öğretim yıllarında tasdikname alan öğrenciler KREDİLİ SİSTEMDE okumuştur.
• 1995–1996 eğitim öğretim yılından itibaren tasdikname alan öğrenciler ALAN SEÇMELİ SINIF SİSTEMİNDE okumuştur.
Yukarıda verilen öğrenim yıllarına göre belgeler incelenerek. Örgencilerin almış oldukları derslerin not dökümlerinin tasdiknamenin ekinde bulunmasına dikkat edilecek. Ayrıntılı not dökümü olmayan öğrencilerin belgeleri kabul edilmeyecektir.

2. Ortak Dersler:
Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için alınması gereken derslerdir. Bu dersler başarılamazsa tekrar alınması gerekir.
• Ortak dersler başarılması veya muaf olunması gereken derslerdir.
• Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir.
• Dil ve Anlatım Dersi başarılması zorunlu olan derstir. Bu dersten muaf olunmaz.
• Genel Kültür Alanından mezun olabilmek için ortak derslerden en az 80 kredi kazanılmalıdır.

3. Alan Dersleri:
• Genel Kültür alanının Alan Dersi yoktur.
• Sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik, Fen Bilimleri ve Yabancı Dil Alanı seçen Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin 3 ve 3. dönemden sonra alan dersleri karşılarına çıkar.
• Alan derslerinin tamamından en az bir defa sınava girilmesi gerekmektedir.
• Mezuniyet için gerekli olan 80 alan kredisi, alan derslerinden tamamlanır.

4. Seçmeli Dersler:
• Seçmeli Dersler, alınması zorunlu olmayan (isteğe bağlı ) derslerdir.
• Gerekli alan ve mezuniyet kredisini tamamlamak için, ortak ve alan derslerinin yanında alınan derslerdir.
• Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci o dersi istediği takdirde tekrar alabilir veya onun yerine başka seçmeli ders seçebilir.

5. Kredi:
Dersin Kredisi, Müfredat programında belirtilen derslerin haftalık ders saati sayısı o dersin kredisidir.
• Açık Öğretim Liselerinde ders geçme ve kredili sistem uygulanmaktadır.
• Öğrenciler, başardıkları derslerin kredilerini kazanırlar.
• Daha önce alan seçmeli sınıf, kredili ve sınıf sisteminde öğrenim görmüş öğrencilerin başarılı oldukları derslerin haftalık ders saati sayısı, Açık Öğretim Liselerinde o dersin kredisi olarak değerlendirilir.
Toplam Kredi: Açık Öğretim Lisesinde kazanılan ve tasdikname/denklik ile getirilen derslerin denkliğinin yapılmasıyla kazanılan kredilerin toplamı. (Toplam krediye alan kredisi dahildir.)
Alan Kredisi: Açık Öğretim Lisesinde ki alanlara karşılık gelen derslerden kazanılan kredilerin toplamıdır.

Copyright © 2002- 2015 Sinavlar.Net. Bu site içeriğindeki tüm materyaller, yazı, makale, görüntü, döküman, fotoğraf, resim Sinavlar.Net sitesi yönetiminden izin alınmadıkça kullanılamaz, yazılı izin alındıktan sonra kaynak gösterilmek suretiyle yayınlanabilir, her ne suretle olursa olsun ticari amaçla çoğaltma ve yayma yapılamaz.

    Web Stats    Valid HTML 4.01 Transitional